Kerst in de tent in Afrika

Allereerst: fijne kerstdagen iedereen! Wij vieren de kerstdagen dit jaar in het zonnige Zuid-Afrika. En dat is niet heel vervelend. Want zeg nou zelf: kerst in je korte broek in de zon is gewoon een stuk leuker dan in een winterjas in de dikke sneeuw.

Kerst blijkt in het zuidelijke deel van Afrika erg populair te zijn. Dat merk je zo ongeveer al vanaf begin oktober, als alle ondernemers hun slingers, kerstballen, nepsneeuw, CD’s met kerstliederen en levensgrote kerstmannen tevoorschijn halen en hun winkels versieren alsof hun leven er vanaf hangt. Eigenlijk zijn wij dus al sinds oktober helemaal in de kerstsferen, in tegenstelling tot in Nederland waar je je eerst 2 maanden door alle Sinterklaas activiteiten en snoepgoed heen moet worstelen, waarna kerst een beetje een zielige afterparty wordt.

Nu ben ik niet normaal gesproken niet echt een kerstfan, maar blijkbaar zorgt het zon & korte broek aspect van deze kerstdagen ervoor dat zelfs mijn kersthart ontdooit. In Rotterdam probeerde Bas mij er al 2 jaar van te overtuigen dat wij ook een kerstboom (en dat wel een echte, geen nep!) moeten, compleet met ballen, engelen, lichtjes en slingers. Hier vond hij echter alle kerstversieringen zo vreselijk lelijk dat ik hem er geen seconde over heb gehoord. Dus ben ik er maar op los gegaan!

En ik moet zeggen dat ik me nog heel erg ingehouden heb. In eerste instantie was ik namelijk vooral enthousiast over de nepsneeuw. Die heb ik uiteindelijk maar niet gekocht, vanwege het feit dat de waterdichtheid van onze tent dan misschien wel eens als sneeuw in de zon zou kunnen verdwijnen. Uiteraard had de optie er nog geweest om van die leuke sneeuwhoekjes te maken in de zijramen van onze huurauto. Maar ook dat idee is vanwege praktische redenen gesneuveld. Omdat het hier vrij warm is doe je nog wel eens je ramen naar beneden en dat leek mij de sneeuwhoekjes geen goed te doen. Sterker nog: waarschijnlijk zouden de gehele sneeuwhoekjes in 1 keer in je schoot vallen zodra je het raam open zou doen. Gebeurt mij met echte sneeuw namelijk ook altijd! Een vrolijke kerstbel op de voorruit heb ik maar niet voorgesteld, dat had van Bas toch niet gemogen. Vast iets met veiligheid en onbelemmerd zicht ofzo….
Uiteindelijk heb ik dus alleen een kerstbal (met glitters en ingebouwde kerstbel, fancy!) en een rood/gouden slinger gekocht, die de afgelopen weken afwisselend dienst deden als autoversiering en tentversiering. Vooral in de tent is dat een groot succes kan ik zeggen. Omdat onze tent niet zo groot is, worden wij elke ochtend wakker met de kerstslinger in ons gezicht zodra we rechtop gaan zitten. Met een slaperig hoofd en allebei -6 aan beide ogen lijkt het dan net alsof er een groot harig beest in je gezicht hangt (paniek). “Oh nee, het is de kerstslinger maar” (opluchting), “Oh ja, het is bijna kerst” (vrolijkheid!), “Oh ja, wij hebben kerst in de zon!” (euforie!!). De kerstbal draagt vervolgens nog een stukje extra bij aan deze vreugde doordat je (lees: Sandra) er elke dag je hoofd aan stoot waardoor die heel feestelijk de gehele dag onder de glitters zit!

Kortom: wij vermaken ons prima hier met kerst! We hebben zelfs een heus kerstontbijt met familie gehad. Weliswaar niet met onze eigen familie, maar met de familie van de Zuid-Afrikaanse vriendin van een vriend en oud-collega van ons, die er dan verder zelf niet bij waren want die wonen in Nederland (volg je het nog?). Die familie was heel toevallig op vakantie in hun vakantiehuis in hetzelfde dorpje als waar wij op dat moment waren. We hadden de beste mensen nog nooit eerder gezien, maar desondanks was het super gezellig en konden we pardoes blijven logeren in een bed met een echt matras (hemels na 2 maanden op een luchtbedje in de tent!). Met de beste wensen, een dikke knuffel en een schaal met kerstpudding op schoot zijn wij vandaag weer verder gereisd naar onze volgende bestemming in de bergen, waar we morgen op tweede kerstdag een mooie wandeling gaan maken. Een kerst in de Zuid-Afrikaanse zon, we kunnen het iedereen aanraden!

Kerst in de tent in Zuid-Afrika!

PS. Een ieder die zich ietwat zorgen maakt over mijn kerstenthousiasme: wees gerust. Volgend jaar in de Nederlandse kou ben ik vast weer mijn oude ‘kerst-is-suf’-zelf. En is Bas vast dolgelukkig met zijn echte kerstboom met ballen, engelen, lichtjes en slingers.